Az alkoholmentes bor tényleg bor?

A Castimonia Kit. által forgalmazott borok és pezsgők kiváló minőségű borokból készülnek, amelyekből az alkoholt ún. nem-agresszív technológiákkal távolítják el.

Az alkoholmentes bor és pezsgő olyan borászati termékek, amelyek megőrzik a bor minden jellemző tulajdonságát — színét, ízét, illatát —, kivéve az alkoholtartalmát, amely gyakorlatilag nullára csökken (Kérjük vedd figyelembe, hogy az élelmiszerek többsége tartalmaz minimális mennyiségű, fogyasztás után a szervezetben nem kimutatható mennyiségű alkoholt. Még a kenyér is.)

A Castimonia Kft. egyik fontos célja, hogy egészséges és biztonságos alkoholmentes alternatívát kínáljon az aktív életmód és a bor szerelmeseinek. Bármikor, korlátok nélkül.

Hogyan készítik az alkoholmentes bort?

A szőlő erjesztése és érlelése a hagyományos borkészítést követi: a gyümölcsöt hordókban erjesztik, majd érlelik. Az alkoholt ezután óvatosan eltávolítják a borból, közvetlenül a palackozás előtt pedig szűréssel, vagy alacsony hőmérsékletű kondenzációs eljárással készítik elő.

A teljesen erjesztett alapborok alkoholtartalma 10°-12° között van, ezeket vákuum-ban, alacsony hőmérsékleten alkoholmentesítik. Az eljárás folyamata körülbelül 10 percen belül, 26 ° C-on fejeződik be. Az alkohol körülbelül 75 térfogatszázalékra zsugorodik, miközben az alkoholtartalma 0,5 térfogatszázalék alá csökken.

A bor illékony ízeit extrahálással őrzik meg, miközben elkülönítik belőle az alkoholt. Ezeket az ízeket ezután visszaadják az alkoholmentes borba, ami az alkoholtartal-mat körülbelül 0,1%-al növeli. Az alkoholmentes bort ezután szűrik, majd stabilizál-ják.

Azt hallottam, hogy a vörösbor egészséges, de nem tudom, hogy mennyi szerepet játszik ebben az alkohol?

Az utóbbi időben számos tanulmány kimutatta, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás egészséges és számos előnyt kínál.

A vörösbor polifenol-, flavonoid- és anthocyanidin tartalma mellett a vitamintartalma sem elhanyagolható. Mindezek külön-külön is jelentős szerepet játszanak az öregedés késleltetésében — antioxidáns hatásuknak hála a bőr egészségesebbé, ragyogóbbá válik.

Mivel a flavonoidok jelentősen képesek csökkenteni az oxidációt, így kevesebb “rossz” koleszterin keletkezik a vérben (a “rossz”, oxidálódott koleszterin felelős a szívbetegségek kialakulásáért). Ezen túl gátolják a vérlemezkék csomósodását (ezzel megelőzve a vérrögök kialakulását), valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

A bor jól felismerhető ízét a már említett polifenolok részét képező tanninok adják, amelyek a szőkő héjában találhatóak. A különböző borfajták különböző mennyiségben tartal-maznak tannint — a legnagyobb koncentrációt a Cabernet Sauvignon, a Syrah, a Malbec, a Merlot és Pinot Noir fajták jegyzik. A tannin szerepet játszik a “jó” koleszterin (HDL) termelésében, amely jelentősen hozzájárul szívünk és érrendszerünk védelméhez.

A vörösbor egyetlen hátránya éppen az alkoholtartalom. A nem alkoholos vörösbor az összes fenolos elemet megtartja, így tehát az alkoholos vörösborok minden említett előnyével rendelkezik, ám az alkoholtartalom jelentette kockázatokat teljesen kiküszöböli.

A vörösbor — és általában az alkoholos borok — az alkohol jelentette egészségügyi kockázat mellett számos nemkívánt rövidtávú hatást is kiváltanak, úgymint a csökkent kon-centrációs képesség (amely vezetésnél életveszélyes lehet), vagy az önuralom, koordi-nációs képességek csökkenése. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása különösen kerülendő az állapotosság 9 hónapjában, valamint a szoptatás idején, hiszen ilyenkor a kismama és az anyuka nem csak a saját egészségéért felel.

Az alkoholmentes borok fogyasztásával jelentősen csökken az olyan betegségek és állapotok előfordulási esélye, mint az impotencia, a hangulatingadozás, a tachycardia, a krónikus májbetegség, vagy a fej-, nyak-, gyomor- és emlőrák.

Milyen az alkoholmentes bor íze?

Az alkohol mind a vörös-, mind a fehérborok esetében jelentős mértékben hozzájárul a testességhez, az illathoz és az ízhez. Az alkoholmentes fehér borok közelebb állnak alkoholos testvéreikhez, a testesebb borok azonban jóval könnyedebbé válnak az alkoholtartalom távozása következtében. Az alkoholmentes vörösbor egy csipetnyivel több tannint tartalmaz, mint alkoholos változata.

Miért jó, ha alkoholmentes bort iszom?

Manapság egyre több ember tartja szem előtt az egészségtudatos életvitelt, amelynek a rendszeres mozgáson, a stressz megfelelő kezelésén túl elengedhetetlen része a táplálkozásra való odafigyelés is. Az alkoholmentes borok tehát az olyan borkedvelő emberek igényeit elégítik ki, akik a bort a remek íz és illat miatt fogyasztják, akik szívesen lemondanak az alkoholtartalomról egészségük hosszútávú megőrzése érdekében.

Az általános egészségmegőrzéstől eltekintve a vallási okokból alkoholt nem fogyasztók, kisbabát váró hölgyek, a fogyni vágyók, az autóvezetők — mindazok tehát, akik számára az alkohol fokozottan kerülendő — mind-mind remek alternatívára találnak az alkoholmentes borokban. A kiváló borok nyújtotta kellemes ízvilágot az alkohol nemkívánt hatásai nélkül élvezhetik.

Hízlal az alkoholmentes bor?

Az alkoholmentes borok, mivel sem alkohol, sem hozzáadott cukor nincs bennük, hozzávetőlegesen negyedannyi kalóriát tartalmaznak, mint alkoholos változataik. Így a — típustól függően — kb. 100 kcal/dl helyett kb. 22 kcal/dl kalóriatartalommal számolhatunk, amely fogyókúra esetén igen jelentős különbséget jelent. Kérjük, hogy mindig tájékozódj az alkoholmentes borok tápanyag-összetételéről, amelyet a termékek adatlapján találsz meg!

Egészségesebb az alkoholmentes bor, mint alkoholos testvére?

Bár több nemzetközi tanulmány is kimutatta, hogy az alkoholmentes boroknak kedvezőbbek a hatásai, mint az alkoholt tartalmazó társaiknak, mint mindenről, erről is jó kikérni egy olyan egészségügyi szakember véleményét, aki jól ismeri az Te személyes egészségügyi állapotodat és a környezetedet.

Hogyan működik az Érték-Mérő?

Az Érték-Mérő olyan, mint egy nyilvános bankszámla. Minden egyes vásárlásod után azonnal látni fogod az Érték-Mérő számlálójának a változását.

Az Érték-mérőn elért díjak és szintek járhatnak-e a virtuális elnevezéseken kívül más előnyökkel?

Igen, járhatnak. Minden szint elérését követően ajándékkal kedveskedünk Neked.

Mi történik akkor, ha egy felhasználó az összes Díjat begyűjtötte?

Amennyiben egy felhasználó az összes díjat begyűjti, a Castimonia Kft. a Heim Pál Alapítvány bronzból készült Egészség Díját adja át az érdemesnek a sajtó és az Alapítvány vezetőinek jelenlétében. Ezt követően lehetőséget biztosítunk arra, hogy közvetlenül is részt vegyél a Casti Közösség értékteremtésében.

Kapok-e igazolást támogatásom értékéről?

Mivel a Castimonia Kft. a támogatásokat a saját nyereségének a terhére vonja le a termékek kiskereskedelmi árából, ezért sajnos nem áll módunkban harmadik felek felé támogatási igazolást kiállítani. A felénk kiállított támogatási igazolást azonban a weboldalunkon nyilvánossá tesszük.

Mi történik az Érték-Mérőben levő pénzzel?

Az Érték-Mérőben levő pénzt minden évben elutaljuk a támogatott Program(ok) működtetéséért felelős Heim Pál Alapítvány, vagy az illetékes szervezet bankszámlájára.

Milyen programokat támogathatok még?

Amennyiben vannak javaslataid, hogy milyen programokat támogathatna még a Castimonia Kft., azt e-mailben jelezheted felénk. E-mailedre válaszolni fogunk, és amennyiben az általad javasolt szervezet közösségi értékteremtésével más nem foglalkozik, úgy komoly esély van arra, hogy javaslatod a támogatott programok közé kerüljön.

Mit kell tennem ahhoz, hogy szintet ugorjak, vagy megkapjam a következő díjamat?

Figyeld a díjak listáját az Érték-Mérő oldalon, és kövesd az ott leírt feladatokat. Írhatsz cikket, meghívhatod az ismerőseidet, de a rendeléseid után is kaphatsz díjakat, ezáltal pedig szinteket léphetsz.

Miért csak külföldről behozott alkoholmentes borokat és pezsgőket lehet az oldalon megvásárolni?

Az alkoholmentesítés költséges eljárás. A hazai borászatok a magyar piac kis mérete miatt egyelőre nem vállalták ezt a pénzügyi kockázatot. De mi azon leszünk, hogy ezen egyszer változtassunk!

Miért érdemes regisztrálnom akkor is, ha egyelőre nem akarok semmit sem rendelni?

A regisztrációd által értesülhetsz értékteremtő eseményekről, emellett híreket kaphatsz arról is, hogy milyen újdonságokkal, akciókkal találkozhatsz a honlapon. És hogy el ne felejtsük: esélyt teremthetsz arra, hogy a Díjak mellett valóban felejthetetlen élményekhez juthass egy alkoholmentes kikapcsolódás során.

Mi a teendőm, ha elfelejtettem a jelszavamat?

Amikor belépsz a fiókodba, látni fogod az elfelejtett jelszóra utaló szöveget. Kattints a szövegre, a többit mi elintézzük helyetted!

Megváltoztathatom a kezdeti a regisztrációnál megadott jelszavam?

Igen, megváltoztathatja a jelszavát és minden egyéb adatot, amely a profilja részét képezi. Ezt a fiókján keresztül, a bejelentkezés után tudja megtenni.

Mi történik a Díjaimmal, ha hosszabb ideig nem végzek semmilyen aktivitást?

Nyugodj meg, megőrizzük a számodra a regisztrációdtól, vagy az utolsó rendelésedtől számított 1 évig.

A Díjaimat publikálhatom más weboldalakon is?

Igen, sőt! Oszd meg minél több ismerősöddel, és szerezd meg a soron következő Díjad!

Hogyan vehetem át a Heim Pál Alapítvány Díját?

Ha elérted a díj átvételére jogosító szintet, e-mailben fogunk értesíteni arról, hogy elnyerted a Heim Pál Díjat. Minden információt megtalálsz majd a levélben. A díjat pedig személyesen fogjuk Neked átadni.

Miért a Heim Pál Alapítványt támogatjátok?

Mert a Castimonia Kft. egyik tulajdonosa a világhírű gyermekgyógyász dédunokája, ezáltal biztosra vehetjük, hogy minden támogatás valóban célba ér. Hiszünk abban, hogy a fiatalok a jövő, így a tehetségek kibontakoztatása és egészségük megőrzése kulcsfeladat ahhoz, hogy egy igazán boldog világban élhessünk.